Jennys tankar

Våld mot kvinnor

Publicerad 2011-09-22 09:02:03 i Allmänt,

Hejhej!

Igår var jag på en grymt bra och intressant föreläsning.
Jag läser kursen våld mot kvinnor, en krus jag tycker att verkligen alla borde gå. Man lär sig att våld är så mycket mer än slag och de tar upp "symtom". Allt är verkligen jätteintressant.

Förra gången tog de upp att många som varit utsatta för våld och övergrepp, får en ADHD diagnos. det är så lätt att sätta ADHD istället för att gå tillbaka lite och ta reda på hur de haft det hemma när de var yngre, lr rent av nu. ADHD och PTSD (Posttraumatiskt stressyndrome) har nästan samma symtom.

Igår pratade vi om hur barnen som bor med föräldrar som slår, eftersom vi är inriktade på kvinnor så pratade vi mycket om pappor som slår mamman och ibland även barnen. Vilka symtom som dessa barn kunde ha och hur de ger sig uttryck, och tänker jag tillbaka på min egen skoltid skulle jag nog kunna pricka ut några som inte hade det så lätt hemma. Nu behöver inte det innebära slag, utan kanske missbrukande föräldrar osv, nån som inte kunde ge dem den tryggheten de behövde.

Dessa barn får också ofta en ADHD diagnos kanske för att de agerar utåt och har svårt att koncentrera sig i skolan, nu menar jag inte att alla barn med ADHD haft taskig barndom, men man kanske borde kolla upp lite mer än att bara sätta en diagnos.

Visste ni att barn som blir utsatta för våld och övergrepp aldrig (visst de finns undantag men de vanliga är detta) berättar de, de berättar ofta först när det är för sent och när de är 14-15 år, för det är då de anser sig stora nog att inte behöva föräldrarna. Man älskar mamma och pappa även om de slår och man behöver sina föräldrar även om det är de som slår.  

Träffar man en mamma som utsatts för våld i nära relationer ska man ALLTID räkna med att barnet också utsatts, nåt som inte görs idag.

Visste ni föresten att i en studie på 300 barn, studien gjorde i göteborg sök på våld mot mamma så får ni fram den, iaf att 75% av barnen som varit utsatta för pappas våld fortfarande måste träffa pappan för att domstolarna dömmer umgänge lr delad vårdnad. Det är rent ut sagt för djävligt, 75 %!!! Anledning till att de dömer så här är att det finns aldrig dokumenterat om vad barnet upplevt och känt, man riktar in sig på mamman. finns det inte dokumenterat att det hänt hjälper det inte att mamman säger de. Ofta läser man och hör om mammor som säger att pappan slagit barnet lr utnyttjat barnen och pappan säger att mamman hittar på för att hon är sur på pappan. tyvärr är det mamman som talar sanning i många fall, och barnen kan inte säga något till socialtjänsten för att pappan har rätt att läsa det som barnet sagt --> vilket leder till att barnet får det ännu djävligare för att det skvallrat.
Hur sjuka system har vi inte i sverige?
Mamman kan inte göra någonting för att då kan hon förlora vårdnaden lr åka dit för domstolstrots (lr vad detheter), så hon måste helt enkelt skicka iväg barnet till pappan som slår.

Även om pappan är dömd kan han få umgänge för att normen i Sverige är att pappan är så viktig, ja pappan är viktigt MEN inte i alla lägen. En pappa som slår är aldrig bra!! Det görs en riskbedömning, men denna riskbedömning följs inte upp och man gör ingen ny.

Jag blir så jävla arg, hur kan det gå till så här för våra barn. Det är 2011, när man vet vad problemt är varför inte ändra sina rutiner.

Visste ni också att socialtjänsten och barnpsyk (har för mig att det var barnpsyk iaf) har som rutin att träffa familjer, de träffar alltså inte mamman och pappan var för sig och inte barnet heller själv. Hur ska man kunna fråga en familj om det finns våld i hemmet och hur ska någon kunna erkänna att denne blir slagen --> krångliga barn nåt är inte bra  ADHD typ..


Alla som kan gå kursen och skaffa er mer kunskap för att kunna hjälpa våra barn och kvinnor som utsätts för detta,  gör de. Det finns så mycket man kan lära sig och med så enkla knep kan man kanske hjälpa någon som blir utsatt, det gäller bara att se de små tecknen och våga fråga..

De var allt för mig, för den här gången :P

Just de ni måste söka kursen innan den 15:e oktober vet ni och den är 1 gång i veckan. Nu kör vi tiderna 15-18. Sök den, kunskapen behöver spridas.
www.studera.nu

kram kram

Kommentarer

Postat av: Annica

Publicerad 2011-09-22 09:22:22

Du måste läsa : när blodsbanden brister av Hanna Svensson (du kan låna av mig). Man blir mörkrädd av vårt system!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny

Årgång 1982, är som vin och blir bara bättre och bättre med åldern :). Är mamma till Vincent och har efter lite letande hittat och förlovat mig med mannen i mitt liv. Jobbar som sjuksköterska i hemsjukvården sedan Juni 2012 och trivs jättebra med de. 2015 kom lillebror Noah till världen och familjen känns nu komplett.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela